torstai 10. joulukuuta 2020

Luukku 10: Nimeämiset

Ei, tämä ei ole mikään Sims-versio BB-talosta, vaan tässä luukussa olisi vähän tarkoitus puhua tavoista jolla nimeän hahmoni sekä tarinoista joidenkin nimien taustalla. Luvassa myös hieman offtopicia, mutta toivottavasti se ei häiritse kovin pahasti.
 
Suurin osa hahmojen nimistä on ihan satunnaisia päähänpistoja tai jostain googlettamalla etsityistä baby names-listoilta. On kuitenkin joitakin hahmoja, joiden nimen taustalla on joku tarina, henkilö tai muu asia, jolta nimi-inspiraatio on peräisin. Sen vuoksi nyt olisi siis tarkoitus kertoa näitä tarinoita. Sellainen huomio tähän alkuun, että vaikka nimi olisikin peräisin joltain fiktiiviseltä hahmolta tai julkisuuden henkilöltä, niin kyseessä on vain nimi-inspiraatio, eli en ole pohjannut hahmoja kyseisiin hahmoihin tai henkilöihin sen enempää.
 
Ensimmäisenä vuorossa on Andrei, jonka tarinan kerroinkin jo taannoisessa kysymyspostauksessa, mutta kopioin senkin nyt tähän.

Andrei on saanut nimensä eräältä venäläiseltä jääkiekkomaalivahdilta, Andrei Vasilevskiltä. Hahmo-Andrein biologinen äiti, Jelena, ja hänen sukunsa olivat lähtöisin Venäjältä. Sen vuoksi nainen tahtoi pojalleen venäläisen nimen. Mietiskelin asiaa pitkään ja pyörittelin mielessäni useita vaihtoehtoja, mm. Nikolaita ja Sergeitä. Nikolai ei vain jotenkin istunut yhtään ja Sergei puolestaan toi itselleni liikaa mieleen Salkkareiden Sergein, joten sekään ei ollut vaihtoehto. Samoihin aikoihin kun olin tuomassa hahmoa tarinaan (toukokuun loppupuolella 2019), pelattiin jääkiekon MM-kisoja. Suomi kohtasi välieräottelussa Venäjän, Venäjällä oli maalissa yllämainittu Vasilevski ja siitä se ajatus sitten lähti... En siis muuten pohjannut hahmoa ko. maalivahtiin, vaan ainoastaan nimi-idea tuli hänestä.
Donnalla oli tarinan suunnitteluvaiheessa useampia nimivaihtoehtoja. Yksi näistä vaihtoehdoista oli Diana, ja hahmo kulkikin melko pitkään sillä nimellä. Ehdin jopa kirjoitella pari ensimmäistä osaa käyttäen Diana-nimeä, mutta ihan viime hetkillä päädyin kuitenkin Donnaan. Muokkailin toki oikean nimen valmiisiin teksteihin, mutta joihinkin kohtiin tuo vanha nimi on saattanut jäädä. Idea tähän Donna-nimeen tuli Mamma Mia-elokuvasta, joka on ollut yksi suosikkielokuvistani jo pitkään. Toki pidän myös jatko-osasta, mutta sitä ei oltu julkaistu vielä silloin, kun tämän tarinan aloitin.
Jaden ja Donnan ainokainen sai nimensä mistäpä muualtakaan kuin Harry Potterista. En ole mikään kovan luokan fani vaikka olen kirjat lukenut ja elokuvatkin katsonut, mutta pidän kuitenkin nimestä, joten siksi se päätyi pojalle.
Rosannan etunimi on peräisin Toto-nimisen yhtyeen kappaleesta, jonka nimi on arvatenkin Rosanna ().
Kun Rachel ja Toby menivät aikoinaan naimisiin, niin Rachel otti miehensä sukunimen. Ennen avioitumista hänen sukunimensä oli kumminkin Talbot. Tuo kyseinen sukunimi on niin ikään peräisin yhdeltä jääkiekkomaalivahdilta, kanadalaselta Cam Talbotilta. Aluinperin tuo nimi jäi mieleen siitä, kun vuoden 2016 jääkiekon MM-kisoissa Talbot oli Kanadan maalilla ja imuroi selkänsä taakse neljä maalia alkusarjaottelussa Suomea vastaan. Tosin myöhemmin samojen kisojen finaalissa Kanada vei ottelun nimiinsä 2-0 ja maalissa oli sama Talbot... Mutta joo, nimi-idea on siis hänestä peräisin.
Morganin aika tarinassa jäi lyhyeksi ja rooli pieneksi, mutta hänenkin nimellään on taustatarina. Morganin tullessa tarinaan oikeassa elämässä elettiin loppukesää 2019. Tuona kesänä paikallisessa kesäteatterissa pyöri Lapinlahden Lintujen sketseihin ja komiikkaan perustunut näytelmä nimeltään Elämä janottaa. Vaikka heidän kaikkien rooli jäikin loppujen lopuksi hyvin pieneksi, niin olin suunnitellut, että Lilyn ja Felixin kolmoset olisivat kaikki jollain tapaa taiteellisesti lahjakkaita. Yksi olisi taidokas kirjoittaja, yksi olisi hyvä taidemaalari ja yksi olisi musiikillisesti lahjakas. Tuon näytelmän päähenkilö oli Paina Kaasua Morgan-kappaleesta nimensä saanut rokkitähteydestä haaveileva nuori mies. Niinpä tuo Morgan-nimi oli luonteva valinta tälle musiikista kiinnostuneelle pojalle.
Rose on sellainen hahmo, jonka nimeämisessä minulla on ollut ehkä eniten haasteita tässä tarinassa. En vain kertakaikkiaan osannut päättää. Niinpä Rosella olikin tekstin työstämisvaiheessa ainakin neljä eri nimeä ennen tätä lopullista valintaa. Idea tähän lopulliseen nimeen tuli Titanic-elokuvasta, joka on myös ollut pitkän aikaa yksi suosikkielokuvistani. Huomio: Vaikka elokuvassa Rosella olikin oranssit hiukset aivan kuten myös tällä tarinan Rosella, niin se ei ollut suunniteltua vaan kyseessä oli oikeasti sattuma. Olin tehnyt jo lopullisen nimivalinnan ennen kuin Rose kasvoi vauvasta taaperoksi, ja olin itsekin todella yllättynyt siitä, että tyttö peri isoisänsä hiustenvärin.
Vanessan etunimellä ei ole mitään "kiva nimi"-ajatusta kummempaa taustatarinaa, mutta hänen miehellään ja heidän sukunimellään on. Rakastan 1980-luvun musiikkia, ja yksi suosikkiyhtyeistäni tuolta ajanjaksolta on sellainen kuin Van Halen. Halen saikin nimensä juuri tuon bändin mukaan. Pariskunnan sukunimi puolestaan on peräisin jälleen eräältä jääkiekkoilijalta. Ihan täällä suomalaisessa Liigassa pelasi kuluneen syksyn aikana sen niminen pelaaja kuin Nick Merkley. Vaikka näinkin koko pelaajalta vain yhden ottelun, niin nimi jäi silti mieleen ja siitä tuli tämän perheen sukunimi.
*****
 
Sellaista. Vaikka itse tarinan kannalta näillä nippelitiedoilla ei ole juurikaan merkitystä, niin itse tykkään kuitenkin pohdiskella näitä ja ehkä lukijatkin saavat näistä jotain irti. Saattaa olla, että samantyyppistä settiä on luvassa lisääkin tämän kalenterin aikana. :)
 
Huomenna on jälleen Therogiksen vuoro, joten palataan asiaan lauantaina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti